Predstavljen treći svezak Kataloga rukopisa iz zbirke Bošnjačkog instituta
Predstavljanje trećeg svezka Kataloga arapskih, perzijskih, turskih i bosanskih rukopisa iz zbirke Bošnjačkog instituta upriličeno je 6. novembra 2019. godine u Bošnjačkom institutu – Fondaciji Adila Zulfikarpašića.

Bošnjački institut posjeduje vrijednu zbirku orijentalno-islamskih rukopisa koji su nastajali širom islamskog svijeta od 14. do početka 20. stoljeća. U cilju očuvanja ovog jedinstvenog, autentičnog i raritetnog pisanog naslijeđa, Institut sistematski radi na njegovom prikupljanju i očuvanju više od trideset godina. Poput drugih zbirki, i ova je nastajala postepeno, od prvih godina prikupljanja bibliotečke i arhivske građe trudom i zalaganjem osnivača i vakifa Instituta Adil-bega Zulfikarpašića i njegove supruge Tatjane, pa sve do danas kada Institut ulaže značajne napore i sredstva za njihovo kontinuirano prikupljanje, zaštitu, prezentaciju i dostupnost.

Na promociji su govorili dr. Lejla Gazić, akademik Enes Karić, prof. dr. Ahmed Zildžić, dr. Mustafa Jahić i Amina Rizvanbegović Džuvić, direktorica Bošnjačkog instituta.

Galeriju fotografija možete pogledati ovdje.

 


(Bošnjački institut)
Predstavljen treći svezak Kataloga rukopisa iz zbirke Bošnjačkog instituta