''Baščarsijske noći'' u Bošnjačkom instituitu
Održana četiri koncerta

Bošnjački institut je i 2011. godine tradicionalno bio domaćin nekoliko koncerata koji su se održali u sklopu Festivala ''Baščaršijske noći'' u organizuaciji JU ''Sarajevo arta''. Značajni domaći i svjetski umjetnici su priuštili sarajevskoj publici predivno muzičko iskustvo.

Pravi dragulj svjetskog renomea, najpoznatija svjetska interpretatorka sefardskih-ladino romansi, Flory Jagoda, održala je izuzetan koncert. Brojni gosti su, na veliku žalost, ostali uskraćeni za facinantno iskustvo zbog premalog kapaciteta sale Gazi Husrev-begovog hamama, a oni sretni su uživali i sudjelovali u najznačajnijim tradicionalnim sefardskim djelima koje je na poseban način predstavila nagrađivana i priznata čuvateljica sefardske kulture.

Jedan drugačiji dragulj koji je također zadivio svijet, dolazi iz Sarajeva i sa svojih dvanaest godina je održala veoma uspješan klavirski recital. Mlada pijanistica Naomi Druškić pobjednica je niza značajnih takmičenja kao u Singapuru, potom New Yorku na prestižnom svjetskom takmičenju muzičkih talenata pod nazivom American Protege ''International Music Talent Competition'' gdje je osvojila zlato, nakon čega je sudjelovala na koncertu pobjednika u čuvenom Carnegie Hallu.

Izvanredni vokalni solisti Adema Pljevljak-Krehić (sopran) i Suad Selimović (bariton), nastupili su uz klavirsku pratnju Višnje Bakalar, osvajajući svojim talentom zadivljenu publiku, interpretirajući najznačajnija djela svjetske opere.

Gošće iz daleke Rusije prevalile su veliki put da bi publici poklonili prelijepi doživljaj vrhunskom izvedbom. Do Fyong Ni (violina), Ekaterina Pogodina (violina), Anna Sazonkina (viola) i Tatiana Egorova (violončelo) članice su gudačkoj kvarteta Dominant koji je dobio prvu nagradu na Međunarodnom takmičenju gudačkih kvarteta ''Schostakovich'' i osvojio prisutne i brojne posjetitelje. 


(Bošnjački institut)
''Baščarsijske noći'' u Bošnjačkom instituitu