Koncert ''Muzički dar''
U povodu obilježavanja desetogodišnjice osnivanja Bošnjačkog instituta u Sarajevu

Povodom 10 godina od osnivanja Bošnjačkog instituta – Fondacija Adila Zulfikarpašića u Sarajevu, profesorori i studenti Muzičke akademije u Sarajevu održali su koncert simboličkog naslova Muzički dar. Inicijativu za koncert je dao prof. Yevgeny Xaviereff kao poklon za dugogodišnju lijepu i uspješnu saradnju Bošnjačkog instituta i umjetnika sarajevske Muzičke akademije koji su tokom ovih deset godina nastupali u Institutu u raznim angažmanima. Prof. Xaviereff je za dnevni list Oslobođenje izjavio ''da se radi o pokušaju da se oduži ovoj instituciji s kojom godinama vrlo uspješno sarađuju''.

Veliki odziv gostiju zahtijevao je stolicu više, između ostalog prisustovali su ambasadori mnogih zemalja u Bosni i Hercegovini, kao Donatus Köck, Amir Saker Hussein Rostom, Karim Omar Abdel Aziz Sharaf, Andrej Grasselli i brojne druge zvanice i predstavnici značajnih institucija u Bosni i Hercegovini.

Prisutni su doživjeli neponovljiv užitak u izvedbama prof. Xaviereffa (violončelo), gosta večeri Emira Nuhanovića (klarinet), Ajle Ribić (klavir), Emila Zubčevića (violončelo), Alme Hodžić (klavi), Harisa Košpe (klavir), Isaka Haračića (violončelo), Darije Jahić (klavir), Maje Ačak Zlatarević (klavir), Davora Marausa (udaraljke), Matee Pišković (klavir), Marije Bajo (klavir), Belme Alić (violončelo), Nihada Kreče (klavir), Andrije Šimića (violončelo), Sabine Mujić (klavir) i Ehlimane Tikveša (klavir).

 


Koncert ''Muzički dar''