Koncert Sephardic romances u izvedbi Paco Díeza
Ambasador tradicionalnog jezika i kulture Španije oduševio publiku

Najveći umjetnik u izvođenju sefardske muzike i ambasador tradicionalnog jezika i kulture Španije, Paco Díez, 5. marta 2011. godine je održao koncert sefardskih romansi u Bošnjačkom institutu – Fondacija Adila Zulfikarpašića, a organizatori su bili Španska ambasada u saradnji sa  Jevrejskom zajednicom Bosne i Hercegovine.

Mnogobrojni posjetitelji imali su zadovoljstvo uživati u sefardskim pjesmama sa područja Mediterana, Marrocoa i Balkana, koje je Paco Díez izveo na različitim instrumentima. Svaku pjesmu i svaki instrument je pojedinačno predstavio, upoznavajući publiku sa njihovim porijeklom i nastankom. Pozivajući prisutne da učestvuju u pjevanju, osim predviđenih trinaest kompozicija, sarajevskoj publici je poklonio još dvije pjesme, među kojima i Besame mucho što je izazvalo veliko oduševljenje među gostima.

Paco Díez od 1975. godine radi na očuvanju i širenju tradicionalne muzike Castille i Leona. Godine 1980. osnovao je grupu La Bazanca u kojoj se susreću mnogi različiti muzički uticaju i stilovi, uvijek u potrazi za novim zvukovima, te je na taj način do punog izražaja mogla doći njegova interpretacija kroz glas, gitaru, orguljice, gajde i perkusiju. Kao solist, jedan je od najvećih imena jevrejsko-španske muzike, a za svoju posvećenost širenju sefardske muzike je nagrađen od najviših instanci. Njegovu profesionalnu specijalnost čine tradicionalni iberijski instrumenti o kojima je izlagao na brojnim konferencijama. Nastupao je širom svijeta i održao preko 2500 koncerata i konferencija. 

 


Koncert Sephardic romances u izvedbi Paco Díeza