"Nauka i etika: uspjesi i tragedije globalizacije"
Učesnici: Prof. dr. Ahmed Badreldeen, Prof. dr. Frank Chervenak, Prof. dr. Faris Gavrankapetanović, Prof. dr. Asim Kurjak

Bošnjački institut je pozvao trojicu istinskih lidera koji su u svojim područjima poznati i prepoznati u samim vrhovima globalizirane medicine.

U uvodnom izlaganju prof. dr. Frank Chervenak, direktor Klinike iz New Yorka, predsjednik Svjetske asocijacije perinatalne medicine i redovni član Svjetske akademije umjetnosti i znanosti, je govorio o pitanjima postoji li globalna etika i kako se odnosi prema suvremenim problemima kloniranja, liječenja nerođenih i vještačke oplodnje.

Prof. dr. Ahmed Bedreldeen, šef klinike u Dohi, Katar i profesor na Cornell Univerzitetu u New Yorku, koji je govoro o carskom rezu na zahtjev rodilje i da li je to medicinski prihvatljivo, te naš ugledni znanstvenik prof. dr. Asim Kurjak, član Evropske i Svjetske akademije znanosti i umjetnosti, trenutno direktor naučnih istraživanja u Kataru, koji je govorio o tome da li globalizacija poboljšava ili umanjuje brigu budućih generacija.

Na Forumu je kao moderator učestvovao i prof. dr. Faris Gavrankapetanović, generalni direktor KCUS, član Svjetske akademije nauka i umjetnosti u New Yorku i počasni član Akademije medicinskih znanosti Hrvatske.