"Zemlje kandidati za EU se moraju mijenjati, ali mora se mijenjati i Unija sama"
Gost Foruma Bošnjačkog instituta bio je predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić

Predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić održao je predavanje u okviru prvog Foruma Bošnjačkog instituta, na temu Zemlje-kandidati za Evropsku uniju moraju se mijenjati, ali mora se mijenjati i Unija sama.

U uvodnom dijelu Foruma, domaćin prof. dr. Zlatko Lagumdžija je istakao da je Forum, kao jedan vid javne diskusije o značajnim i aktuelnim pitanjima našeg društva, bila ideja vakifa Instituta Adil-bega Zulfikarpašića.

Forum Bošnjačkog instituta je bio planiran da se pokrene godinu dana ranije, ali je zbog bolesti a poslije i smrti Adil-bega odgođen. Međutim, svima predstavlja veliko zadovoljstvo da se ideja ipak realizirala, a posebno da je prvi gost upravo predsjednik Stjepan Mesić, dokazani prijatelj naše zemlje.

Pored velikog broja zvaničnika iz javnog, kulturnog i političkog života Bosne i Hercegovine, Forumu su prisustvovali član Predsjedništva BiH Željko Komšić, Visoki predstavnik Valentin Inzko, bivši premijer SFRJ Ante Marković, ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj i velik broj akreditovanih ambasadora u BiH.

Govoreći o temi ovog Foruma, predsjendik Mesić je istakao da mu je tema veoma bliska, jer je Hrvatska u završnoj fazi pregovora sa Evropskom unijom. Evropska unija je milenijski projekat koji će, kada bude okončan, Evropu pretvoriti u kontinent mira, a taj projekat će zaživjeti jedino onda kada sve zemlje iz regiona nađu svoje mjestu u Evropskoj uniji.

U svom izlaganju predsjednik Mesić je govorio i o prednostima ulaska Hrvatske i zemalja regiona u Evropsku uniju, o teškoćama na koje se zemlje kandidati susreću na tom putu, o pravilima ponašanja u EU.

Sa druge strane, govorio je i o promjenama koje treba da učini Evropska unija, u smislu da njene članice pokazuju popriličan stupanj nacionalnog egoizma, nedostatak evropskog savezništva, nefunkcionalnost, a to se najbolje vidjelo kada je nastupila globalna kriza.

Predsjednik Mesić se također osvrnuo i na odnose nove administracije SAD-a i regiona, govorio je o odnosima SAD-a i Evropske unije, o bilateralnim pitanjima sa svojim susjedima navodeći primjer Republike Slovenije koja je blokirala pregovore sa Hrvatskom o članstvu u Uniji, o odnosima sa Srbijom, o izgradnji Pelješkog mosta itd.

Na jedno od pitanja koje je postavljeno u vezi cjelovitosti Bosne i Hercegovine Mesić je rekao: „Zalažem se za cjelovitu i funkcionalnu BiH, za nas u Hrvatskoj Hrvati u BiH su građani BiH, a njihov glavni grad je Sarajevo. Svako inzistiranje na razbijanju BiH je izgubljen posao, izgubljena energija i izgubljeno vrijeme, a otvorena pitanja kao što su granice, imovina, trgovina, dvojna državljanstva, sve se to može riješiti uz malo više dobre volje i uvažavanja argumentacije“. 

Nakon održanog predavanja, predsjedniku Mesiću je uručena plaketa prvog počasnog člana Senata Bošnjačkog instituta.