Senat
Afirmiše i promovira vrijednosti Bošnjačkog instituta
Članovi Senata birani su po posebnim osobinama; po svome ugledu, sposobnosti i želji da pomognu rad i napredak Instituta

U našim savremenim, tačnije nasleđenim i neiživljenim, nacionalno verskim ideološkim podelama i svođenjima politike na vlast i silu – ideje Zulfikarpašića nisu dobile toliko široku podršku, kakvu su, svojom plemenitošću i orginalnošću, zasluživale. No ideje imaju čudesnu moć: kad god uđu u tokove života, postaju neuništive i razbukte se… Ideje Zulfikarpašićeve će potrajati, kao i njegova Bosna, makar u izmjenjenom vidu i sa podmlađenim snagama.

(Milovan Đilas: Ličnost i postojbina. U: Adil Zulfikarpašić : članci i intervjui povodom 70-godišnjice. Sarajevo, Zurich : Bošnjački institut, 1991. Str. 680-681.) 

 

Osnivač i utemeljitelj Bošnjačkog instituta Adil-beg Zulfikarpašić osnovao je Senat Bošnjačkog instituta 2005. g.

Ciljevi Senata su afirmisanje i promoviranje kulturnih vrijednosti Bošnjačkog instituta i BiH, razvijanje povijesne istine o BiH, te promicanje pozitivnih ideja i dijaloga sa drugim kulturnim institucijama u BiH i inostranstvu.

Članovi Senata birani su po posebnim osobinama, po svome ugledu, sposobnosti i želji da aktivno učestvuju u napretku i promicanju interesa BiH i ciljeva Bošnjačkog instituta.

Članstvo u Senatu ogleda se u jačanju i popularizaciji Instituta, te na ostvarivanju kontakata i saradnje sa drugim kulturnim institucijama u BiH i inostranstvu.

Aktivnost članova Senata se zasniva na dobrovoljnoj osnovi izuzev efektivnih troškova za učestvovanje u aktivnostima i projektima na poziv Upravnog odbora Instituta.

Organe Senata čine predsjednik, Odbor i sekretarijat.

Članovi Senata Bošnjačkog instituta