Zulfikarpašić, Adil
Osvrti - Sarajevo : Bošnjački institut, Fondacija Adila Zulfikarpašića, 2005

252 str. : ilustr. ; 21 cm.
ISBN/ISSN: 9958-743-14-0

 

Izdavačka djelatnost

„Osvrti“, najnovije izdanje Bošnjačkog instituta, je zapravo knjiga o knjigama. U njoj se nalaze tekstovi koji govore o onim djelima koja posljednjh godina obrađuju ličnost i djelo Adila Zulfikarpašića, negovu raznovrsnu kulturnu, političku, publicističku i drugu djelatnost, posebno značaj i ulogu Bošnjačkog instituta čiji je osnivač i vakif Adil-beg Zulfikarpašić.

U „Osvrtima“ su objavljeni predgovori za originalne i prevedene knjige „Bošnjak Adil Zulfikarpašić“ od Nadežde Gaće, Ive Banca, Paula Gardea, Jensa Deutera, Azema Vlasija, i Vasila Tupurkovskog, zatim odabrana izlaganja na promocijama tog izdanja Nijaza Durakovića, Zdravka Grebe, Mirka Pejanovića i drugih.

Krsto Cviić i Avdi Baleta su autori pregovora za izdanja knjige „Okovana Bosna“, a na promociji sve o njoj govorili Mustafa Imamović, Luka Markešić, Esad Zgodić i drugi. Zatim su predstavljeni prilozi o publikaciji „Zulfikarpašić – panorama pogleda, pojava i mišljenja", a o njoj govore Ljubomir Berberović, Nijaz Duraković, Šaćir Filandra, Rasim Ljajić i drugi.

O knjizi „Bošnjačka ideja“, čiji su autori Enes Karić i Šaćir Filandra, govore Abdulah Sidran, Dalibor Brozović, Mirko Galić, Fehim Nametak i drugi.