Posjete
Institut je nezaobilazno mjesto u gradu kada su u pitanju kulturna događanja
Bošnjački institut je od prvih dana nakon otvorenja postao je jedan od najznačajnijih kulturnih i naučnih institucija.

Bošnjački institut je od prvih dana nakon otvorenja u Sarajevu 2001. godine, izazivao veliku pažnju u javnosti i postao je jedan od najznačajnijih kulturnih i naučnih institucija ne samo u gradu, nego i u zemlji. Zbog raznovrsnosti programa i zbirki, Institut je nezaobilazno mjesto u gradu kada su u pitanju kulturna događanja, zbirka umjetničkih djela bosanskohercegovačkih autora u galeriji instituta, proučavanje osmanske i moderne arhitekture kao i uspješnog projekta restauracije hamama, upoznavanje sa bosanskom tradicijom kroz eksponate tradicionalnog bosanskog namještaja, odjeće, predmeta, te istraživanje u bogatoj biblioteci i arhivi. To je razlog da je Bošnjački institut u nepunih 5 godina svoga postojanja u Sarajevu postao najposjećenija kulturna institucija, čije zbirke je u 2005. godini posjetilo oko 4.000 posjetitelja, a za razne manifestacije je interes pokazalo čak oko 10.000 ljudi.

Među njima su državne delegacije i gosti, istaknuti naučni radnici iz zemlje i svijeta, kulturni radnici, umjetnici, političari, građani, učenici i studenti, udruženja, itd. Mnoge od njih je Bošnjački institut sa svojim zbirkama, načinom čuvanja pisane riječi, i svakako svojim aktivnostima i jedinstvenim ambijentom Gazi Husrev-begovog Hamama, inspirisao da i sami doprinesu razvoju i očuvanju bh kulturne i historijske baštine i umjetnosti, putem donacija u vidu knjiga, rukopisa, autorskih djela, umjetničkih slika, naslijeđenih umjetnina, s jedne strane, i rađanju i realiziranju novih ideja i projekata sa druge strane. To je oaza kulture, lijepe riječi, prijateljstva i dobrodošlice, u koju svi rado navraćaju i kojoj se vraćaju.  

2018-07-18 15:50:49
Saudijski princ Sultan Al-Saud posjetio Bošnjački institut

Delegacija Kraljevine Saudijske Arabije koju predvodi princ Sultan bin Selman bin Abdulaziz Al-Saud, predsjednik Generalnog komiteta Kraljevine Saudijske Arabije za turizam i kulturno naslijeđe, tokom višednevne službene posjete Bosni i Hercegovini obišla je i Bošnjački institut – Fondaciju Adila Zulfikarpašića.

Detaljnije

2017-08-11 08:13:57
Sinno Khaldoun u posjeti Bošnjačkom institutu

Bošnjački institut je posjetio Sinno Khaldoun, zamjenik šefa Delegacije Evropske Unije u Bosni i Hercegovini.

Detaljnije

2012-04-04 11:19:58
Iveta Radičova i Miroslav Mojžita u posjeti Institutu

Slovačka premijerka sa delagacijom i ambasador Slovačke obišli zbirke Instituta

Detaljnije

2011-11-24 11:51:21
Fahri Kerimli posjetio Bošnjački institut

Sekretar Diplomatske misije Republike Azerbejdžan u BiH

Detaljnije

2011-05-20 11:51:40
Posjeta delegacije SDA Hrvatske

U četvrtak, 19. maja 2011. godine Bošnjački institut je ugostio članove SDA Hrvatske koji su bili u dvodnevnoj posjeti Bosni i Hercegovini.

Detaljnije