Komemorativna sjednica i dženaza
Adil-beg Zulfikarpašić 1921. - 2008.
I drug i beg, Adil Zulfikarpašić, je imao 20 godina kada je kao partizan i patriota, prvi put bio osuđen na smrt.

21. jula 2008. godine, u Sarajevu je u 87. godini života umro akademik dr. Adil-beg Zulfikarpašić, osnivač, vakif i predsjednik Bošnjačkog instituta - Fondacija Adila Zulfikarpašića u Cirihu i Sarajevu. Povodom smrti Adil-bega Zulfikafpašića, održana je komemorativna sjednica u velikoj sali Parlamentarne Skupštine Bosne i Hercegovine u Sarajevu, u srijedu 23. jula u 11:00. Dženaza je klanjana istog dana u 17 sati i 15 minuta u haremu Gazi Husrev-begove džamije u Sarajevu.

Na komemorativnoj sjednici govorili su prof. dr. Faris Gavrankapetanović,  gospodin Sulejman Tihić, prof. dr. Zlatko Lagumdžija i akademik Abdulah Sidran.

Prof. dr. Faris Gavrankapetanović

U Bosni se kaže: „ne veži tugu za srce
”, ali - smrt dragog prijatelja, koji je uz to bio i ličnost vanserijskog formata - ostavlja duboki ponor u nama i sve, pa i svijet oko nas, danas izgleda manji i tužniji. Adil-beg Zulfikarpašić je rođen u Foči 23. decembra 1921. godine, u uglednoj begovskoj familiji, koja je plemstvo stekla još u 16. stoljeću. Osnovnu školu završio je u Foči, gimnaziju u Sarajevu, a u Gracu, Beču i Frajburgu studirao je političke znanosti i pravo. Još kao srednjoškolac politički se uključio u lievi pokret. Postavši u međuvremenu i član Komunističke partije Jugoslavije, u jesen 1941. otišao je u partizane. Početkom 1942. Adil-bega Zulfikarpašića su uhapsile vlasti NDH, i osudile ga na smrt. Spasio se bijegom 1942. godine, i do kraja rata borio se pod zastavom antifašizma u redovima narodnooslobodilačke borbe.
Pročitajte cjelokupan govor

 

Prof. dr. Zlatko Lagumdžija

I drug i beg, Adil Zulfikarpašić, je imao 20 godina kada je od ustaških vlasti uhapšen i nakon torture, kao partizan i patriota, prvi put bio osuđen na smrt. Poznato je kako je pod dramatičnim okolnostima uspio pobjeći iz zatvora. On svoje život nije mjerio brojem godina, već količinom života u tim godinama... Baš zato je nakon svoje dvadesete godine, i bijega od smrti, proživio još nekoliko ljudskih života. Danas, Bošnjački institut, fondacija sa bogatom i vrijednom zbirkom knjiga, slika, dokumenata, rukopisa i druge arhivske građe, ima 20 godina svoga postojanja. Baš kao što je imao i mladi, partizan, beg, u doba ondašnjeg fašizma. Ovaj put znao je da ga je opaka bolest osudila na smrt. Ali znao je i da je Institut, baš kao i on, u svojim dvadesetim godinama, spreman za bijeg u novu dugovječnost. Za to ga je godinama pripremao. Pravi lideri, sa vizijom pred sobom i djelom iza sebe, se poznaju i po svijesti i tome da se njihova djela, države, organizacije ili institucije, u vremenu, mjere više po onome kako žive nakon što lideri odu, nego dok su tu. Zato je pravio Bošnjački institut po svojoj mjeri, ali je pravio i instituciju koja će živjeti nove živote i kada njega ne bude.
Pročitajte cjelokupan govor


Akademik Abdulah Sidran
Akademik Abulah Sidran je pročitao poemu „Dobročinitelj
koju je napisao povodom Adil-begovog 85. rođendana.
 

Nakon klanjanja dženaze, reisu-l-ulema Mustafe ef. Cerić se obratio prisutnim prigodnim govorom.


Reisu-l-ulema Mustafa ef. Cerić

Danas se opraštamo od našeg Adil-bega, od čovjeka čiji životni vijek veže dva stoljeća našeg trajanja. Punina njegova života je veća od njihove zgusnutosti, a njegova vrijedna ostavština trajnija od dužine njegova zemaljskog postojanja. Kao da je bilo dovoljno da se rodi i dobije ime Adil. Adil je onaj koji traga za pravdom. U tom imenu, u toj tajanstvenosti značenja bila je šifra njegova djelovanja. Hoditi i broditi za pravdom, sa njegovom vizijom ispravnosti pojedinačnog i društvenog života, za pravednim uređenjem zajedničkih interesa - države i ispravnim vođenjem ličnog života - dostojanstvom. Rođen kao posljednje, sedamnaesto, dijete u uglednoj plemićkoj porodici, „u svili i kadifi
, uživao je u pažnji i ljubavi svojih roditelja i brižnosti starije braće i sestara.
Pročitajte cjelokupan govor