Forum Bošnjačkog instituta
Bošnjački institut je u maju 2009. godine pokrenuo Forum Bošnjačkog instituta.

Moja je ambicija da Bošnjački institut bude jedna naučna i kulturna ustanova koja će privući bosansku inteligenciju da ovdje traži i da se ovdje pomogne u obrazovanju i sticanju znanja o Bosni i Hercegovini.

(Adil-beg Zulfikarpašić, Sarajevo, 2007.)


Adil-beg Zulfikarpašić, osnivač i utemeljitelj Bošnjačkog instituta imao je ideju da se u Institutu organiziraju javne diskusije o značajnim i aktuelnim pitanjima našeg društva.

Na žalost za njegovog života to nije bilo ostvareno pa je Upravni odbor Bošnjačkog instituta pokrenuo prvi Forum u maju 2009. g. kada je predsjednik Odbora Instituta prof. dr. Zlatko Lagumdžija predstavio Forum široj javnosti uvodnim izlaganjem: Mi danas otvaramo i inaugnuriramo Bošnjački institut kao mjesto koje promovira ideju otvorenosti i dijaloga serijom ovakvih ili sličnih skupova pod simboličnim nazivom Forum Bošnjačkog instituta.

Cilj pokretanja Foruma je potreba da se na javnoj tribini raspravlja o aktuelnim političkim, kulturnim, ekonomskim i drugim pitanjima bitnim kako za BiH, tako i za zemlje iz njenog okruženja. Forum ima međunarodni karakter čemu u prilog govori i činjenica da gosti i učesnici Foruma dolaze iz BiH i inostranstva.  

U okviru jedne godine, koliko se Forum održava, šira javnost je bila upoznata sa aktuelnim političkim pitanjima o kojima su govorili državnici zemalja u susjedstvu i regionu.

Na 1. Forumu bilo je riječi o Evropskoj uniji kada je tadašnji predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić razgovarao sa učesnicima Foruma na temu Zemlje-kandidati za Evropsku uniju moraju se mijenjati, ali mora se mijenjati i Unija sama

O evroatlanskom putu BiH govorili su premijer Republike Turske Recep Tayyip Erdoğan i premijer Republike Crne Gore Milo Đukanović, dok je na 9. Forumu bilo riječi o Regionalnoj perspektivi i ulozi Bosne i Hercegovine kada je gost i učesnik bio bivši predsjednik Republike Slovenije Milan Kučan.

Pitanje globalne etike u medicini, da li globalizacija poboljšava ili umanjuje brigu budućih generacija predstavili su prof. dr. Frank Chervenak, Prof. dr. Ahmed Bedreldeen i prof. dr. Asim Kurjak su temom Nauka i etika : uspjesi i tragedije globalizacije.

Iz oblasti društveno-humanističkih nauka bile su zastupljene teme Lijepa književnost između čitaoca, politike i tržišta gdje se književnik Marko Kovač osvrnuo na stav pisca prema zločinima, te Javnost u Bosni i Hercegovini kada su učesnici Foruma bili prof. dr. Zdravko Grebo, Doc. dr. Nerzuk Ćurak, prof. dr. Jelena Voćkić-Avdagić i prof. dr. Hilmo Neimarlija.

Jedan od Foruma je bio posvećen i budućnosti Memorijalnog centar Potočari gdje su o temi Memorijalni centar Potočari : kako dalje govorili Sadik Ahmetović, inž. Ahmet Kapidžić, prof. dr. Šaćir Filandra, i g. Beriz Belkić.

Bošnjački institut – Fondacija Adila Zulfikarpašića će i u budućnosti nastaviti sa organiziranjem javnih rasprava i dijaloga putem Foruma upoznavajući širu javnost sa aktuelnim pitanjima naše svakodnevnice u cilju promoviranja otvorenog društva, obrazovanja i demokratije.

"Islam i Evropa – ideja "kršćanske Evrope" i mjesto islama"

Učesnici Foruma: prof. dr. Stefan Schreiner, prof. dr. Enes Karić i dr. Hilmo Neimarlija
''Bošnjački institut u procesima kulturnog i političkog samoodređenja Bošnjaka''

Učesnici Foruma: prof. dr. Šaćir Filandra, prof. dr. Enes Karić, prof. dr. Ivo Komšić i dr. Hilmo Neimarlija
''Šta se zbiva u arapskom svijetu?''

Na Forumu su učestvovali ambasador Nusret Čančar, ambasador Hajrudin Somun, prof. dr. Fikret Karčić i doc. dr. Dževad Hodžić
“Bašagić u svom i u našem vremenu”

Uvodničar Foruma je bio dr. Hilmo Neimarlija, a o Bašagiću su govorili. prof. dr. Fahrudin Rizvanbegović, doc. dr. Lejla Gazić i prof. dr. Amir Ljubović.
„Regionalna perspektiva i uloga Bosne i Hercegovine“

Gost i učesnik gosp. Milan Kučan, bivši predsjednik Republike Slovenije (1992-2002)
"Evroatlanski put Bosne i Hercegovine – Turska perspektiva"

Na Forumu Bošnjačkog instituta u ponedjeljak 5. aprila, gostovao je Premijer Republike Turske Recep Tayyip Erdoğan.
"Euroatlanska perspektiva regiona – iskustva Crne Gore"

Uvodničar Foruma Bošnjačkog instituta bio je premijer Crne Gore Milo Đukanović
"Zajednička društva: Demokratsko liderstvo u različitostima"

Učesnici Foruma su bili bivši premijeri Norveške, Kjell Magne Bondevik, Nizozemske Wim Kok, Latvije Valdis Birkavs i Bosne i Hercegovine Zlatko Lagumdžija
"Lijepa književnost između čitaoca, politike i tržišta"

Gost uvodničar Foruma Bošnjačkog instituta književnik Mirko Kovač, jedan od najznačajnijih književnika na prostoru hrvatskog, srpskog, crnogorskog i bosanskog jezika
"Memorijalni centar Potočari : kako dalje?"

Učesnici Foruma Bošnjačkog instituta: Sadik Ahmetović, inž. Ahmet Kapidžić, prof. dr. Šaćir Filandra i Beriz Belkić
"Javnost u Bosni i Hercegovini?!?"

Učesnici: Prof. dr. Zdravko Grebo, Doc. dr. Nerzuk Ćurak, Prof. dr. Jelenka Voćkić - Avdagić, Dr. Hilmo Neimarlija
"Zemlje kandidati za EU se moraju mijenjati, ali mora se mijenjati i Unija sama"

Gost Foruma Bošnjačkog instituta bio je predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić
"Nauka i etika: uspjesi i tragedije globalizacije"

Učesnici: Prof. dr. Ahmed Badreldeen, Prof. dr. Frank Chervenak, Prof. dr. Faris Gavrankapetanović, Prof. dr. Asim Kurjak