"Zajednička društva: Demokratsko liderstvo u različitostima"
Učesnici Foruma su bili bivši premijeri Norveške, Kjell Magne Bondevik, Nizozemske Wim Kok, Latvije Valdis Birkavs i Bosne i Hercegovine Zlatko Lagumdžija

Bošnjački institut je u saradnji sa Madridskim klubom, udrugom 77 bivših šefova država i vlada, u četvrtak, 19. novembra 2009. u 18:00 sati organizirao Forum na temu Zajednička društva: Demokratsko liderstvo u različitostima – Shared Societies : Democratic Leadership in Differences.

 

Učesnici Foruma su bili bivši premijeri Norveške, Kjell Magne Bondevik, Nizozemske Wim Kok, Latvije Valdis Birkavs i Bosne i Hercegovine Zlatko Lagumdžija.

Wim Kok, novoizabrani predsjednik Madridskog kluba, je govorio o zajedničkim društvima i unutar društvenom dijalogu, te o iskustvima i aktivnostima Madridskog kluba u ovom pravcu.

Kjell Bondevikovo izlaganje se odnosilo na njegove aktivnosti unutar Oslo centra za mir, čiji je osnivač i predsjednik. Posebno su bila interesantna njegova iskustva s obzirom da je po vokaciji i bivši protestantski sveštenik. Birkavs je prenio neka vrijedna iskustva Latvije kao multietničkog i multikonfesionalnog društva.

Diskusija i pitanja koja su uslijedila su bila veoma interesantna; ostavka vlade Wima Koka kao moralni čin u odnosu na genocid u Srebrenici; razgovor Bondevika i bivšeg američkog predsjednika Busha kada je Bondevik i njegova vlada odbila da učestvuje u napadu na Irak, itd.

Ljudi poput učesnika ovog Foruma, bivši premijeri koji su i dalje utjecajni i aktivni na svjetskoj društveno-političkoj sceni su svakako među onim prijateljima Bosne i Hercegovine koji nam mogu pomoći i dati svoj doprinos u kretanju BiH ka Evropskoj uniji.