Virtuelna kolekcija

Virtuelna kolekcija Bošnjačkog instituta je projekat urađen u saradnji Bošnjačkog instituta i Elektrotehničkog fakulteta u Sarajevu kroz laboratorijske vježbe studenata III godine Odsjeka za informatiku i računarstvo ETF na predmetu Računarska grafika. Elektrotehnički fakultet se već nekoliko godina bavi istraživanjem u oblasti virtuelne rekonstrukcije i digitalizacije kulturnog nasljeđa. Od 2011. godine ETF je član konzorcijuma projekta FP7 Network of Excellence Virtual Museum Transnational Network, koji radi na definiranju najimerzivnijeg koncepta virtualnog muzeja budućnosti.

Bošnjački institut je aktivno uključen u razne projekte očuvanja historijskog i kulturnog nasljeđa, a jedan od najznačajnijih je digitalizacija rukopisne zbirke Instituta, ali i niz drugih. 

Virtuelna kolekcija sadrži eksponate iz zbirki Instituta, predstavljene u digitalnom obliku u 3D modelu, koje prati i audio priča.  

Pozivamo Vas da pogledate neke od izabranih eksponata u 3D i poslušate priču o njima. Radi se o veoma zanimljivim predmetima, kao što je sirijski namještaj iz XIX stoljeća, konzolne ure, mangala, sehare, i niz drugih.

Tim projekta Virtuelna kolekcija su doc. dr. Selma Rizvić, mr. Aida Sadžak i mr. Sanda Šljivo.


Virtuelnu kolekciju možete pogledati klikom na donji link:

VIRTUELNA KOLEKCIJA