Počasni članovi Senata
Upravni odbor Bosnjackog instituta imenovao je počasne članove Senata.

Za razvoj i napredak kulturnih, ekonomskih, privrednih i političkih veza Bosne i Hercegovine sa drugim zemljama u svijetu, Bošnjački institut – Fondacija Adila Zulfikarpašića imenovao je počasne članove Senata Bošnjačkog instituta

Imenovanje počasnih članova, te orgraniziranje Foruma Bošnjačkog instituta doprinosi ostvarivanju saradnje i uspostavljanju dijaloga o aktuelnim pitanjima javnog života i djelovanja.

Počasni članovi Senata su istaknute ličnosti iz javnog i političkog života koje su svojim radom i djelovanjem razvile dobrosusjedske i prijateljske odnose sa BiH, te doprinjeli razvoju demokratije i ostvarivanju uspješne međunarodne saradnje BiH sa zemljama Evropske unije.

Počasni članovi Senata

U toku 2009. g. za počasne članove Senata imenovani su tadašnji predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić, povodom gostovanja na 1. Forumu Bošnjačkog instituta kada je tema bila Zemlje-kandidati za Evropsku uniju moraju se mijenjati ali mora se mijenjati i Unija sama, te bivši premijeri  Norveške, Holandije i Latvije: K. M. Bondevik, Wim Kok i Valdis Birkavs povodom gostovanja na 6. Forumu sa temom Zajednička društva : demokratsko liderstvo u različitostima.

U 2010. g. za počasne članove Senata Bošnjačkog instituta imenovani su su premijer Republike Turske Recep Tayyip Erdogan i premijer Republike Crne Gore Milo Đukanović povodom gostovanja na 7 i 8. Forumu kada su teme Foruma bile Evroatlanski put Bosne i Hercegovine : Turska perspektiva i Euroatlanska perspektiva regiona – iskustva Crne Gore, te bivši predsjednik Republike Slovenije Milan Kučan koji je na 9. Forumu govorio o temi Regionanlna perspektiva i uloga Bosne i Hercegovine.

Novi članovi

Imajući za cilj kulturni, ekonomski i politički razvoj Bosne i Hercegovine, te promoviranje otvorenog dijaloga i izgradnju otvorenog društva, Bošnjački institut – Fondacija Adila Zulfikarpašića će i u budućnosti nastaviti sa imenovanjem počasnih članova Senata Bošnjačkog instituta.