"Evroatlanski put Bosne i Hercegovine – Turska perspektiva"
Na Forumu Bošnjačkog instituta u ponedjeljak 5. aprila, gostovao je Premijer Republike Turske Recep Tayyip Erdoğan.

Na Forumu Bošnjačkog instituta u ponedjeljak 5. aprila, gostovao je Premijer Republike Turske Recep Tayyip Erdoğan.

Pred uglednim gostima i zvanicama među kojima su bili Predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić, član Predsjedništva Željko Komšić,  zamjenik Visokog predstavnika Rafi Gregorijan, te zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta BiH Beriz Belkić, mnogobrojnim Ministrima iz sva tri nivoa vlasti u BiH,  i mnogobrojnoj delegaciji Republike Turske među kojima je bio ministar vanjskih poslova Ahmet Davutoglu, još pet državnih ministara i nekoliko članova Parlamenta Republike Turske,  Premijer Turske Recep Tayyip Erdoğan održao je govor na temu Evroatlanski put Bosne i Hercegovine – Turska perspektiva.  

Predstavljajući Premijera Erdoğana auditorijumu, prof. dr. Zlatko Lagumdžija je između ostalog istakao da je Turska u vrlo kratkom vremenskom periodu postala jedna od 20 vodećih ekonomskih sila na svijetu, i to prije svega zahvaljujući Premijeru Erdoğanu.

U svom govoru Premijer Erdoğan je rekao da Turska mora znati da je spokoj Balkana i njen spokoj, kao što je i ovdašnja bol i turska bol. Također, da je Turskoj važan prosperitet Balkana i da svoj braći na Balkanu, želi uspjeh u Euroatlanskim integracijama, da je ovdje najvažniji suživot. Balkan je geografski na putu transportnih i energetskih koridora i zato su važni dobrosusjedski odnosi. Turskoj je neprihvatljivo da BiH ostane isključena iz liberalizacije viznog režima, kao što je nepravda da BiH još nije članica NATO saveza.  U tom smislu Premijer Erdoğan je rekao „ Primite BiH prije nas u Evropsku Uniju. Mi nemamo ništa protiv takvog razvoja događaja, jer je Bosna i Hercegovina zaslužila MAP“.  

Govoreći o deklaraciji o Srebrenici koju je usvojio Parlament Srbije, Premijer Erdoğan je poručio da je to važan korak koji može pomoći dobrosusjedskim odnosima, i da je Republika Turska pomogla da se riješi pitanje ambasadora BiH u Srbiji. Također je istakao da je Turska uspjela da BiH kao temu, vrati u svjetske prijestonice gdje je dugo nije bilo.

Odgovarajući na nekoliko pitanja auditorijuma, Premijer Erdoğan je o ekonomskim i prirodnim potencijalima BiH istakao da BiH ima odličan potencijal ali lošu i komplikovanu administraciju koja potencijalne investitire odbija pa se zbog toga teško odlučuju na investiranje.

Na kraju Foruma, Premijeru Erdoğanu je uručena Povelja počasnog člana Senata Bošnjačkog instituta.

Forum je vodio prof. dr. Zlatko Lagumdžija, predsjednik UO Bošnjačkog instituta

(Bošnjački institut)