"Euroatlanska perspektiva regiona – iskustva Crne Gore"
Uvodničar Foruma Bošnjačkog instituta bio je premijer Crne Gore Milo Đukanović

Na poziv Bošnjačkog instituta, gost na prvom ovogodišnjem Forumu Bošnjačkog instituta bio je premijer Republike Crne Gore Milo Đukanović, koji je govorio na temu Evroatlanska perspektiva regiona – iskustva Crne Gore.

Predstavljajući premijera Crne Gore Milu Đukanovića, voditelj Foruma prof dr. Zlatko Lagumdžija je istakao da je Crna Gora je dobila članstvo u Akcionom planu, prvi korak ka punopravnom članstvu u NATO-u i Evropskoj Uniji, dobila bezvizni režim, ostvarila veliki napredak u procesu ka Evroatlanskim integracijama, dobila podršku SAD-a, priznala Kosovo, usvojila Rezoluciju o Srebrenici.

U svom izlaganju premijer Đukanović je istakao da, suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine nema alternativu, te da je to uvjet bez kojeg nije realno razgovarati o stabilnosti regiona Zapadnog Balkana, a stabilnost je ključno pitanje približavanja regiona Evroatlanskim integracijama, Evropskoj uniji i NATO-u.

Govoreći još o stanju u BiH, premijer Đukanović je iznio mišljenje da politički subjekti trebaju uložiti veliki napor i ostvariti minimum ustavnih reformi koje će doprinijeti boljoj funkcionalnosti Bosne i Hercegovine. U tome joj svakako mora pomoći međunarodna zajednica, a jedino jedinstvena BiH može ostvariti napredak ka svome cilju tj. Evroatlanskim integracijama.

Mišljenja je da predizborno vrijeme ne stvara povoljnu klimu, tj. nije optimalno za reforme Ustava, ali da Ustav svakako treba prilagoditi tome da BiH dobije funkcionalnu državu, te da u tom procesu treba ići korak po korak. Kada je govorio o bilateralnim odnosima Crne Gore i BiH, istakao je da je ta saradnja primjer dobrih odnosa, te da u njima nema otvorenih pitanja.

Također je govorio o nekim otvorenim pitanjima na Balkanu odnosno u regiji, a to su prije svega odnosi između Srbije i Kosova, te odnosi između Makedonije i Grčke.

Mišljenja je da čitav zapadni Balkan, treba biti i on jeste na platiformi Evropske Unije i NATO-a, te da je i interes Unije da region bude dio savremene Evrope, Evrope bez granica.Istakao je da je 2014. godina, cilj kojem trebamo svi u regionu težiti, a to je godina kada se zemlje regije zapadnog Balkana, ako usvoje i sprovedu zadate ciljeve, priključuju zemljama Evropske Unije.

Forumu su prisustvovali predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić, ministar vanjskih poslova Sven Alkalaj, ministar sigurnosti u Vijeću ministara Sadik Ahmetović, veliki broj akreditovanih ambasadora u BiH, uvažene ličnosti iz javnog i političkog života Bosne i Hercegovine.

Bošnjački institut