"Lijepa književnost između čitaoca, politike i tržišta"
Gost uvodničar Foruma Bošnjačkog instituta književnik Mirko Kovač, jedan od najznačajnijih književnika na prostoru hrvatskog, srpskog, crnogorskog i bosanskog jezika

Na Forumu Bošnjačkog instituta koji je održan 3. novembra 2009. godine gostovao je  Mirko Kovač, po mnogim znalcima najznačajnije književno pero na prostoru hrvatskog, srpskog, crnogorskog i bosanskog jezika, te najprevođeniji i najnagrađivaniji ovdašnji pisac  u svijetu.

Autor je više romana, novela, eseja, pripovjetki, filmskih scenarija i dobitnik je velikog broja književnih nagrada od kojih izdvajamo NIN-ovu nagradu, Nagradu „Meša Selimović, Herderovu nagrada za književnost, te književne nagrade „Vladimir Nazor“ i „August Šenoa“.

Kovač je u Bošnjačkom institutu govorio na temu Lijepa književnost između čitaoca, politike i tržišta, a najviše se osvrnuo na ulogu pisaca u zločinu, na pisce čije je djelo veličalo rat, i odgovarao je na pitanja auditorijuma.

Kovač je poznat po svome etički nedvosmislenom odbijanju da stane uz bilo koji balkanski nacionalnistički ili državotvorni projekat. Ne razmišlja o tome čiji je pisac i kojoj nacionalnoj književnosti sa ovih prostora pripada. Kako kaže „ko god me bude htio, njegov sam. Čak i da je pisac ničiji, to ne bi bila nikakva tragedija, jer to je sudbina pisca“.

U ulozi domaćina i mederator Foruma, bio je ugledni bh. novinar i komentator Mufid Memija.