Održan naučni skup Otvoreni pristup znanju
Naučni skup Otvoreni pristup znanju okupio je preko 130 učesnika, informacijskih stručnjaka iz cijele Bosne i Hercegovine.

Naučni skup Otvoreni pristup znanju organiziran je s ciljem informiranja i motiviranja informacijskih stručnjaka o otvorenom pristupu naučnim sadržajima u online digitalnom okruženju (Open Access-u). Na skupu su predstavljena različita promišljanja o otvorenom pristupu, njegovim benefitima i nedostacima, brojnim mogućnostima, te načini primjenjivanja otvorenog pristupa u skladu sa pravnim i zakonskim regulativama Bosne i Hercegovine.

Sadržaj skupa obuhvaćao je dvije sesije. Prva sesija bila je posvećena temama otvorenog pristupa u teoriji i praksi, koje su predstavljene izlaganjima doc. dr. Ivane Hebrang Grgić (Sveučilište u Zagrebu), doc. dr. Marija Hiberta (Univerzitet u Sarajevu), Saše Madackog (Univerzitet u Sarajevu), prof. dr. Melihe Handžić (Burch univerzitet Sarajevo) i prof. dr. Ize Razije Mešević (Univerzitet u Sarajevu). Tokom druge sesije, učesnici skupa imali su priliku upoznati se sa konceptima o načinima razvijanja otvorenog pristupa kroz radionice mr. sc. Dragana Golubovića i ass. Feđe Kulenovića.

Skup je organizirao Bošnjački institut – Fondacija Adila Zulfikarpašića u partnerstvu sa Odsjekom za komparativnu književnost i bibliotekarstvo Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, 13. decembra 2018. godine.

Pitanje otvorenog pristupa znanju okupilo je preko 130 učesnika, informacijskih stručnjaka iz cijele Bosne i Hercegovine, što je bila veoma dobra prilika za informacijske stručnjake da unaprijede svoja znanja i vještine u cilju unapređivanje bosanskohercegovačke nauke i produkcije.


(Bošnjački institut)
Održan naučni skup Otvoreni pristup znanju