Obilježavanje Nacionalnog dana svjesnosti o bibliotekama u Bošnjačkom institutu
Cilj Nacionalnog dana svjesnosti o bibliotekama je podsjetiti građanke i građane na važnost učešća biblioteke u izgradnji društva znanja.

Povodom Nacionalnog dana svjesnosti o bibliotekama Bošnjački institut je organizirao četiri edukativno-kreativne radionice na kojima smo se družili, razgovarali, učili sa učenicima i učenicama Gazi Husrev-begove medrese, Prve gimnazije i Srednje škole poljoprivrede, prehrane, veterine i uslužnih djelatnosti iz Sarajeva u petak 7. septembra, ponedjeljak 10. septembra i srijedu 12. septembra.

Sa učenicima Gazi Husrev-begove medrese, na radionici „Facebook izdanje bosanskohercegovačke štampe 19. Stoljeća“ proširili smo znanje o historiji štampe, pojavi štampe, prvim štampanim knjigama, te pojavi štampe i prvim časopisima u Bosni i Hercegovini. Razgovarali smo o mogućnostima, prednostima i razlikama između časopisa i društvenih medija. Učenici su pravili Facebook izdanje časopisa iz 19. stoljeća – izbor iz njima zanimljivih članaka i sadržaja iz bosanskohercegovačke časopisa iz 19. stoljeća, poput Behara, Nade, Gajreta, Bosanske Vile i Bosnische Botea. Tako su pomoću novih medija promovirali staru i rijetku bosanskohercegovačku građu, koju šira javnost nema često priliku da vidi i koristi.

 

Sa učenicima Prve gimnazije na radionici „Strategije pretraživanja: od teme do knjige koju trebam“ proširili smo znanje o tehnikama pretraživanja, informacijskim alatima pomoću kojih pretražujemo informacije i informacijskim resursima. Razgovarali smo i učili o tehnikama pretraživanja, te kako ih možemo koristiti kod pretraživača, te u online katalozima i bazama podataka.

Cilj Nacionalnog dana svjesnosti o bibliotekama je podsjetiti građanke i građane na važnost učešća biblioteke u izgradnji društva znanja. Biblioteke (nacionalna, visokoškolske, školske, javne i specijalne) - partneri iz Kantona Sarajevo su 7. septembra 2018. godine učestvovali u promociji svojih usluga nudeći građanima različite edukativne sadržaje (promocije, večeri poezije, okrugle stolove, izložbe i sl.).

 
(Bošnjački institut)
Obilježavanje Nacionalnog dana svjesnosti o bibliotekama u Bošnjačkom institutu