Otvorena izložba „Oružje iz Zbirke Bošnjačkog instituta – Fondacije Adila Zulfikarpašića“
Izložba Oružje iz Kolekcije Bošnjačkog instituta – Fondacije Adila Zulfikarpašića predstavlja primjerke oružja koji su značajni po načinu izrade i ukrašavanja te upotrebnoj vrijednosti.

U srijedu, 18. aprila 2018. otvorena je izložba „Oružje iz Zbirke Bošnjačkog instituta – Fondacije Adila Zulfikarpašića“. Kolekcija sadrži predmete koji reprezentiraju najvažnije vrste vatrenog i hladnog oružja koje se u Bosni i Hercegovini koristilo od sredine XV do početka XX stoljeća, i po prvi put su javnosti predstavljeni na ovoj izložbi.

Oružje iz Kolekcije Bošnjačkog instituta – Fondacije Adila Zulfikarpašića predstavlja grupu predmeta koji se po svojoj vrijednosti, ali i po kvalitetu i ljepoti izrade, izdvajaju u sami vrh zbirki ove značajne institucije. Kolekcija se sastoji od različitih vrsta oružja koji su zastupljeni u manjem broju primjeraka ali reprezentiraju najvažnije vrste, kako vatrenog, tako i hladnog oružja koje se u Bosni i Hercegovini koristilo do početka XX stoljeća. Cilj izložbe je predstaviti široj javnosti ovu vrijednu kolekciju koja ima kulturno historijski značaj i kao elemnt materijalnog ali i nematerijalnog kulturnog naslijeđa. (mr.sci. Lebiba Džeko)  

Osim oružja predstavljeni su i predmeti koji su imali funkciju zaštite ratnika, poput pancira, toka i kaciga, te predmeti koji su predstavljali dodatnu opremu neophodnu prilikom upotrebe oružja kao što su barutluk, zejtinlica, harbija i dr., koje su za potrebe ove izložbe ustupili Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine i Muzej Sarajeva.

Izložbu su otvorili direktorica Bošnjačkog instituta, Amina Rizvanbegović Džuvić, autori izložbe Adnan Muftarević i Lebiba Džeko.

Fotografije sa otvorenja možete vidjeti ovdje, a pojestiti izložbu do 18. septembra 2018.

 
(Bošnjački institut)
Otvorena izložba „Oružje iz Zbirke Bošnjačkog instituta – Fondacije Adila Zulfikarpašića“