Oružje iz Zbirke Bošnjačkog instituta – Fondacije Adila Zulfikarpašića
Izložba Oružje iz Kolekcije Bošnjačkog instituta – Fondacije Adila Zulfikarpašića predstavlja primjerke oružja koji su značajni po načinu izrade i ukrašavanja te upotrebnoj vrijednosti.

Sa zadovoljstvom Vas pozivamo na izložbu

Oružje iz Zbirke Bošnjačkog instituta – Fondacije Adila Zulfikarpašića

U srijedu, 18.04.2018. u 14:00

Kolekcija oružja Bošnjačkog instituta – Fondacije Adila Zulfikarpašića sadrži predmete koji reprezentiraju najvažnije vrste vatrenog i hladnog oružja koje se u Bosni i Hercegovini koristilo od sredine XV do početka XX stoljeća, i po prvi put će javnosti biti predstavljeni na ovoj izložbi.

Kako je oružje kontinuirano kroz historiju imalo značajnu ulogu, prvenstveno u svrhu zaštite života, imetka i časti, a nakon toga i u osvajanju novih teritorija i širenju država, veliki broj zanatlija se bavio izradom, usavršavanjem i ukrašavanjem hladnog i vatrenog oružja. Neki gradovi i mjesta postali su poznati po njegovoj izradi, a u svakom većem gradu postojale su ulice ili čaršije u kojima se izrađivala određena vrsta oružja. Uz kvalitet izrade veliki značaj imalo je i ukrašavanje, pa je često oružje bilo ukrašeno srebrom, zlatom, sedefom, koraljima, a nekada čak i dragim i poludragim kamenjem.

Izložba Oružje iz Kolekcije Bošnjačkog instituta – Fondacije Adila Zulfikarpašića predstavlja primjerke oružja koji su značajni po načinu izrade i ukrašavanja te upotrebnoj vrijednosti. Od hladnog oružja to su koplje, jatagani, sablje i noževi, a od vatrenog kubure, karabin, duga puška - šišana, i dr. Osim toga, biće predstavljeni i predmeti koji su imali funkciju zaštite ratnika, poput pancira, toka i kaciga, te predmeti koji su predstavljali dodatnu opremu neophodnu prilikom upotrebe oružja kao što su barutluk, zejtinlica, harbija i dr., koje su za potrebe ove izložbe ustupili Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine i Muzej Sarajeva.

Uz njih će biti izložena i muška gradska nošnja, koja se sastoji od uobičajenih dijelova: čakšira, košulje, fermena, džemadana, učkura i trabolosa, te dodatna oprema i ukrasi za muškarca koji se spremao za borbu. Osim oružja iz naših krajeva, na izložbi će biti prezentiran i dio zbirke hladnog oružja koje se upotrebljavalo u različitim dijelovima svijeta poput gaucho noža (Argentina), džambije (Jemen) i dr.  

 


(Bošnjački institut)
Oružje iz Zbirke Bošnjačkog instituta – Fondacije Adila Zulfikarpašića