Međunarodna konferencija “Mak Dizdar: prvih stotinu godina”
19-22. oktobar 2017. Sarajevo, Bosna I Hercegovina Bošnjački institut – Fondacija Adila Zulfikarpašića Mula Mustafe Bašeskije 21 Internacionalni univerzitet u Sarajevu Hrasnička cesta 15, Ilidža

Čast nam je i zadovoljstvo pozvati Vas na otvaranje Međunarodne konferencije “Mak Dizdar: prvih stotinu godina” 19. oktobra sa početkom u 12h u Bošnjačkom institutu.

Bošnjački institut – Fondacija Adila Zulfikarpašića, Fondacija "Mak Dizdar" i Internacionalni univerzitet u Sarajevu imaju čast i zadovoljstvo pozvati Vas na Međunarodnu naučnu konferenciju

“Mak Dizdar: prvih stotinu godina”

koja će se održati u Sarajevu od 19. do 21. oktobra 2017. godine u okviru projekta obilježavanja 100. godišnjice rođenja Maka Dizdara.

Konferencija je posvećena životu i djelu Maka Dizdara, a njen primarni cilj jeste široko, interdisciplinarno predstavljanje Dizdareva kako književno-umjetničkog, tako i naučno-stručnog rada. U tom smislu, konferencija nije ograničena samo na perspektivu nauke o književnosti, već je otvorena i za raznorodna kulturološka, lingvistička, historijska, filozofska, sociološka i druga razumijevanja ukupnosti Dizdareva djela te za pitanja njegova mjesta i uloge u bošnjačkoj, bosanskohercegovačkoj te nekadašnjoj jugoslavenskoj kulturi, ali i društvu uopće. Također, konferencija je otvorena i za pitanja utjecaja i refleksa Dizdareva rada i u drugim sferama umjetnosti, sve to kako u autorovu vremenu, tako i kasnije, sve do aktuelnog trenutka.

Plenarni govornici na konferenciji će biti:

  • Prof. dr. Amila Buturović, Univerzitet York, Toronto
  • Prof. dr. Sanjin Kodrić, Univerzitet u Sarajevu
  • akademik Tonko Maroević, Institut za povijes umjetnosti, Zagreb
  • akademik Svein Mønnesland, Univerzitet u Oslu
  • Dr. Yuri Stoyanov, SOAS, Univerzitet u Londonu
  • Prof. em. dr. Elbisa Ustamujić, Univerzitet "Džemal Bijedić" u Mostaru

Sponzori konferencije su Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke, Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo, Općina Stari Grad Sarajevo i Fondacija La Terra Nostra.

Više o konfereciji možete pročitati na zvaničnoj web stranici obilježavanja stote godišnjice rođenja Maka Dizdara.

Program konferencije možete preuzeti ovdje.

 


(Bošnjački institut)
Međunarodna konferencija “Mak Dizdar: prvih stotinu godina”