Milan Kučan
Počasni član Senata Bošnjačkog instituta - Fondacija Adila Zulfikarpašića

U junu 2010. g. bivši predsjednik Republike Slovenije, Milan Kučan je gostovao na 9. Forumu Bošnjačkog instituta govoreći o temi Regionalna perspektiva i uloga Bosne i Hercegovine.

U svom govoru gosp. Milan Kučan se osvrnuo i na ulazak BiH u Evropsku uniju istaknuvši da perspektiva ulaska treba biti realnija, te da je BiH dio Evrope i da se proces evropske integracije ne može zaustaviti na njenim granicama.  

Poslije predavanju, predsjednik Upravnog odbora Bošnjačkog instituta prof. dr. Zlatko Lagumdžija je, pred prisutnim zvanicama, imenovao gosp. Milana Kučana za počasnog člana Senata uručivši mu plaketu počasnog člana Senata Bošnjačkog instituta - Fondacija Adila Zulfikarpašića.

 

Biografija Milana Kučana

Rođen 14. januara 1941. g. u Križevcima, Slovenija.

Diplomirao je na Pravnom fakultetu Univerziteta u Ljubljani. Bio je politički aktivan tokom svog studija posebno u Pokretu mladih Slovenije čiji je predsjednik postao 1968. g.

Njegove političke aktivnosti su ga dovele do Saveza komunista Slovenije i Socijalističkog saveza radnog naroda, kada je 1973. g. postao sekretar Socijalističkog saveza radnog naroda, a 1978. g. i njegov predsjednik.

Od 1982 do 1986. g. u Savezu komunista Jugoslavije bio je predstavnik Slovenije. U tom periodu puno se bavio pitanjima Ustava SFRJ, te međuetničkim odnosima Srbije i autonomnih pokrajina Kosova i Vojvodine. 1986. g. vratio se u Sloveniju kada je postao predsjednik Saveza komunista Slovenije.

Na prvim demokratskim izborima 1990. g. Kučan je izabran za predsjednika predsjedništva Republike Slovenije kada je otvoreno zagovorao poštivanje ljudskih prava, etničku jednakost i mirno rješenje krize.

Kako se situacija u bivšoj Jugoslaviji nije popravljala i kada je Jugoslavija postala krizno područje ozbiljno prijeteći miru u Evropi, Kučan je izrazio svoje protivljenje nasilnom očuvanju Jugoslavije.

U decembru 1990. g. na referendumu o samostalnosti Slovenije 88% Slovenaca izjasnilo se za  za izlazak iz Jugoslavije čime je formalno počeo proces raspada Jugoslavije. 

Milan Kučan je uspješno vodio Sloveniju u odbrani na agresiju Jugoslovesnke narodne armije (JNA) u desetodnevnom ratu, te spriječio JNA i Federalnu vladu Jugoslavije da zaustave otcjepljenje Slovenije, nakon čega je slijedilo Brijunsko pomirenje, povlačenje JNA i međunarodno priznjanje Slovenije u januaru 1992. g.

1992. g. Republika Slovenija je postala punopravni član Ujedninjenih nacija kada je te iste godine Milan Kučan izabran je za prvog predsjednika nezavisne Republike Slovenije a 1997. g. je dobio i drugi predsjednički mandat.

U vrijeme dva Kučanova mandata Slovenija je prevazišla krizu i raspad Jugoslavije uspješno prelazeći iz jednopartijskog sistema u procese evropske integracije. 2003. g. Slovenija je postala članica Evropske unije, te se još uvijek smatra najuspješnijim novim članom Evropske unije.

2002. g.  Milan Kučan je osnovao Međunarodni etički kolegiji kada je postao i njegov predsjednik zajedno sa Michel Rocard, bivšom premijerkom Francuske. 2004. g. postao je član Madridskog kluba, udrugom 77 bivših šefova, država i vlada.

Milan Kučan će ostati poznat po svojim velikim politčkim sposobnostima, zagovaranju za ljudska prava i borbi za mirno rješenje konflikta. Dobitnik je brojnih odlikovanja i priznanja, Zlatni red za slobodu Republike Slovenije od predsjednika Republike Slovenije dr. Janeza Drnovšeka, te Viteškim redom pape Piusa od pape Ivana Pavla II.

9. maja 2007, na Dan Evrope, Milan Kučan je proglašen počasnim građaninom Ljubljane, glavnog grada Slovenije. Iste godine, u spetembru 2007. g. Međunarodna liga humanista proglasila ga je Državnikom i humanistom 21. stoljeća.