Recep Tayyip Erdoğan
Počasni član Senata Bošnjačkog instituta – Fondacija Adila Zulfikarpašića

U maju 2010. g. premijeru Republike Turske Recepu Tayyipu Erdoganu je uručena plaketa počasnog člana Senata Bošnjačkog instituta povodom gostovanja na 8. Forumu Bošnjačkog instituta govoreći o temi Evroatlanski put Bosne i Hercegovine – Turska perspektiva.

U svom govoru Premijer Erdoğan je rekao da Turska mora znati da je spokoj Balkana i njen spokoj, kao što je i ovdašnja bol i turska bol. Također, da je Turskoj važan prosperitet Balkana i da svoj braći na Balkanu, želi uspjeh u Euroatlanskim integracijama, da je ovdje najvažniji suživot. Balkan je geografski na putu transportnih i energetskih koridora i zato su važni dobrosusjedski odnosi.

Turskoj je neprihvatljivo da BiH ostane isključena iz liberalizacije viznog režima, kao što je nepravda da BiH još nije članica NATO saveza.  U tom smislu Premijer Erdoğan je rekao: Primite BiH prije nas u Evropsku Uniju. Mi nemamo ništa protiv takvog razvoja događaja, jer je Bosna i Hercegovina zaslužila MAP.  

Biografija R. P. Erdogana

Rođen 26. februara 1954. g. u Rizi na sjeveru Turske.

Diplomirao je na Fakultetu za menadžemnt Sveučilišta u Marmari. Dobio je četverogodišnji mandat gradonačelnika Istanbula 1994. g. kao kandidat stranke blagostanja Necmettina Erbakana.

Erdogan je osnovao stranku AKP 2001. g. te je pobjedio na izborima održanim 2002. g. Dva dana nakon što je Erdoğan osvojio zastupničko mjesto, dotadašnji premijer Abdullah Gül (potpredsjednik iste stranke) je podnio ostavku kako bi oslobodio mjesto za lidera AKP, koji je već smatran liderom zemlje.

Turski predsjednik Ahmet Necdet Sezer odobrio je novi kabinet koji je predložio Erdoğana i postavio ga za premijera. Postao je predsjednik turske vlade 14. ožujka 2003. g., pet dana nakon pobjede na ponovljenim izborima u pokrajini Siirt.