Milo Đukanović
Počasni član Senata Bošnjačkog instituta – Fondacija Adila Zulfikarpašića

U februaru 2010. g. premijeru Republike Crne Gore Mili Đukanoviću je uručena plaketa počasnog člana Senata Bošnjačkog instituta povodom gostovanja na 7. Forumu Bošnjačkog instituta govoreći o temi Evroatlanska perspektiva regiona – iskustva Crne Gore.

U svom izlaganju premijer Đukanović je istakao da, suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine nema alternativu, te da je to uvjet bez kojeg nije realno razgovarati o stabilnosti regiona Zapadnog Balkana, a stabilnost je ključno pitanje približavanja regiona Evroatlanskim integracijama, Evropskoj uniji i NATO-u.

Govoreći još o stanju u BiH, premijer Đukanović je iznio mišljenje da politički subjekti trebaju uložiti veliki napor i ostvariti minimum ustavnih reformi koje će doprinijeti boljoj funkcionalnosti BiH. U tome joj svakako mora pomoći međunarodna zajednica, a jedino jedinstvena BiH može ostvariti napredak ka svome cilju tj. Evroatlanskim integracijama.

Mišljenja je da predizborno vrijeme ne stvara povoljnu klimu, tj. nije optimalno za reforme Ustava, ali da Ustav svakako treba prilagoditi tome da BiH dobije funkcionalnu državu, te da u tom procesu treba ići korak po korak. Kada je govorio o bilateralnim odnosima Crne Gore i BiH, istakao je da je ta saradnja primjer dobrih odnosa, te da u njima nema otvorenih pitanja.

 

Biografija Mile Đukanovića

Rođen 15. februara 1962. g. u Nikšiću, Crna Gora

Studirao je ekonomiju i 1979. godine postao član Centralnog komiteta Saveza Komunista Jugoslavije. 1991. g. postaje najmlađi premijer u Evropi. Krajem 1996. i početkom 1997. g. počinje da se distancira od beogradskog režima i politike Slobodana Miloševića. To je uticalo na otvoreni razdor u Demokratskoj partiji socijalista DPS koji se podijelio na dvije frakcije: jednu predvođenu Đukanovićem a drugu Momirom Bulatovićem, pristalicom Miloševićevog režima. 1997. g. na crnogorskim predsjedničkim izborima izabran je za predsjednika. Momir Bulatović napušta stranku i osniva Socijalističku narodnu partiju koja je nastavila da podržava Slobodana Miloševića.

Đukanović je tokom svog mandata preuzimao političku i ekonomsku kontrolu nad crnogorskim poslovima od jugoslovenskih saveznih organa. Pružao je utočište vođama srpske opozicije i medijima čije je oglašavnje bilo zabranjeno u Srbiji.

Demokratska partija socijalista je bojkotovala savezne izbore u septembru 2000. g. i od tada je Đukanović na čelu političke grupacije koja se zalagala za državno osamostaljenje Crne Gore. Marta 2002. g. Đukanoviće je bio među potpisnicima Beogradskog sporazuma o osnivanju Državne zajednice Srbije i Crne Gore koja je proglašena 2003. g. 21. maja 2006. g. Đukanovićev blok za nezavisnu Crnu Goru pobjedio je na referendumu.

Milo Đukanović trenutno služi svoj šesti mandat što ga čini najdužim premijerom u crnogorskoj historiji. On je jedini bivši jugoslovenski lider koji je ostao potpuno u vlasti kroz cijele 1990-te do današnjih dana.