Valdis Birkavs
POčasni član Senata Bošnjačkog instituta - Fondacija Adila Zulfikarpašića.

Valdisu Birkavsu, bivšem premijeru Latvije, uručena je plaketa počasnog člana Senata Bošnjačkog instituta povodom gostovanja na 6. Forumu Bošnjačkog instituta koji je bio organiziran u saradnji sa Madridskim klubom, udrugom 77 bivših šefova država i vlada. Tema Foruma je bila Demokratsko liderstvo u različitostima – Shared Societies : Democratic Leadership in Differences.

Biografija Valdisa Birkavsa

Rođen 28. jula 1942. Riga, Latvija
Političar

Jedan je od osnivača libralne političke stranke Latvian Way. 1993. g. nakon pobjede stranke Latvian Wayna na parlamentarnim izborima imenovan je za premijera Vlade predvodeći koaliciju Vlade koju su sačinjavale stranke Latvian Way i Latvian Farmers' Union.

Dao je ostavku na mjesto premijera Vlade kada je stranka Latvian Farmers' Union napustila Vladu 1994. g., nakon čega je u slijedećoj vladi vršio dužnost zamjenika premijera Vlade i ministra vanjskih poslova.

Na predsjedničkim izborima 1999. g. nominiran je za predsjedničkog kandidata i osvojio je drugo mjesto u predsjedničkoj uturci, nakon čega je imenovan za ministra pravde te na toj funkciji ostao do 2000. g.

Član je Madridskog kluba.