Wim Kok

Wimu Koku, bivšem premijeru Holandije, uručena je plaketa počasnog člana Senata Bošnjačkog instituta u novembru 2009. povodom gostovanja na 6. Forumu Bošnjačkog instituta koji je bio organiziran u saradnji sa Madridskim klubom, udrugom 77 bivših šefova država i vlada. Tema Foruma je bila Demokratsko liderstvo u različitostima – Shared Societies : Democratic Leadership in Differences.

Wim Kok, kao novoizabrani predsjednik Madridskog kluba, na Forumu je govorio o zajedničkim društvima, društvenom dijalogu, te o iskustvima i aktivnostima Madridskog kluba.

Biografija Wima Koka

Rođen 29. septembra 1938. Bergambacht, Holandija.
Holandski političar, biznismen.

Završio je prestižnu biznis školu na Nyenrode Business Universiteit. Poslije studija,  1961. g. započeo je svoju karijeru u Holandskom udruženju sindikata (Nederlands Verbond van Vakverenigingen NVV) čiji je bio predsjednik od 1973. do 1982. te je od 1976. do 1986. g. bio predsjednik Saveza sindikalnih pokreta u Holandiji.

1989. g. imenovan je za ministra finansija. Poslije pobjede na holandskim općim izborima 1994. g. postao je premijer Vlade i tu je dužnost obavljao do 2002. g. kada je zajedno sa svojim sardanicima dao ostavku zbog diskusije o mogućoj holandskoj odgovornosti za genocid u Srebrenici.

Imenovan je za državnog sekretara 2003. g. U 2004. g. predvodio je reviziju Lisabonske strategije, nacrta razvojnog plana Evropske unije u periodu 2000-2010. g.

Čaln je mnogih udruženja i odbora:

Predsjednik Odbora voditelja Holanskog instituta za rak
Član Nadzornog odbora ING Group (međunarodni finansijski servisi)
Član Nadzornog odbora kompanije Royal Dutch Shell
Član Nadzornog odbora kompanije TNT
Član Nadzornog odbora kompanije KLM
Član Madridskog kluba
Povjerenik Međunarodne komisije za nastele osobe (ICMP)