Stjepan Mesić
Počasni član Senata Bošnjačkog instituta – Fondacija Adila Zulfikarpašića

U maju 2009. g. predsjedniku Republike Hrvatske Stjepanu Mesiću uručena je plaketa počasnog člana Senata Bošnjačkog instituta povodom gostovanja na prvom Forumu Bošnjačkog instituta govoreći o temi Zemlje-kandidati za Evropsku uniju moraju se mijenjati, ali mora se mijenjati i Unija sama.

Govoreći o Evropskoj uniji, predsjednik Mesić je istakao da mu je tema veoma bliska, jer je Hrvatska u završnoj fazi pregovora sa Evropskom unijom. Evropska unija je milenijski projekat koji će, kada bude okončan, Evropu pretvoriti u kontinent mira, a taj projekat će zaživjeti jedino onda kada sve zemlje iz regiona nađu svoje mjestu u Evropskoj uniji.

Svoje izlaganje predsjednik Stjepan Mesiće je završio slijedećom izjavom: Unija podrazumijeva dobre odnose sa susjedima, otvorene granice, nacionalne manjine koje će spajati a ne biti povodom otpočinjanja ratova... Evropska unija mora biti dobro svih i svima vrata moraju biti otvorena.

 

Biografija Stjepana Mesića

Rođen 24. decembra 1934. g. u Orahovici.

Diplomirao na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 1961. godine. 1965. g. postaje zastupnik u Parlamentu SR Hrvatske. Početkom 70-ih, zbog sudjelovanja u pokretu za ravnopravnost Hrvatske u tadašnjoj Jugoslaviji, tzv. "hrvatskom proljeću"osuđen je na godinu dana zatvora u Staroj Gradišci.

90-ih godina pristupa Hrvatskoj demokratskoj zajednici HDZ-u kada je imenovan prvim predsjednikom Vlade Republike Hrvatske. U julu 1991. g. postao je predsjednik predsjedništva SFRJ do svoje ostavke na tu funkciju u decembru 1991. g. Od 1992-1994. g. vrši dužnost predsjednika Sabora Republike Hrvatske. Sa funkcije predsjednika Sabora smijenjen je nakon napuštanja stranke HDZ zbog neslaganja sa politikom HDZ-a prema Bosni i Hercegovini.

1994. g. osniva novu političku stranku Hrvatske Nezavisne Demokrate HND. 1997. g. ulazi u Hrvatsku Narodnu Stranku HNS, te vrši dužnost izvršnog dopredsjednika HNS-a i predsjednika gradske organizacije Zagreba iste stranke.

Od 2000-2010. g. je izabran za predsjednika Republike Hrvatske u dva mandata.

 

Objavljena djela:

1992. – Kako smo srušili Jugoslaviju: politički memoari posljednjeg predsjednika predsjedništva SFRJ.

1994. – Kako je srušena Jugoslavija: politički memoari.