Zbirka Mersada Berbera
Posebno mjesto u zbirci Instituta zauzimaju slike Mersada Berbera, 60 ulja i 8 grafika

U gotovo pet decenija neumornog stvaralaštva ovaj je plodni umjetnik naslikao toliko vrijednih slika i grafika, koje se nalaze u mnogim kućama u Bosni i širom svijeta, krase izložbene salone najuglednijih galerija kod nas i u drugim zemljama.

Ovaj veliki čarobnjak crteža i boje, neiscrpnom energijom, svakodnevnim višesatnim upornim radom, stvara nova djela, djela iznenađujuće imaginacije, svježih i novih vizija i poruka, njegova je inspiracija nepresušna, jednako na malim grafikama koje se moraju raditi strpljivo i minuciozno, kao i na velikim platnima, na kojima dolazi do izražaja potez velikog zamaha, široke stvaralačke geste.

Prijateljstvo Mersada Berbera i vakifa Bošnjačkog instituta Adil-bega Zulfikarpašića traje dugi niz godina. Radi se o dva čovjeka koji su se susreli i zbližili na mnogim tačkama intelektualnog angažmana, osjećanja umjetnosti i stvaralaštva. Posebno u nemjerljivoj ljubavi prema Bosni, kao vječitoj inspiraciji i neuništivom utočištu. Uvijek su radovi Mersada Berbera zauzimali značajno mjesto u bogatoj likovnoj galeriji Bošnjačkog instituta. 

Na izložbi Bošnjačkog instituta u Dolmabahče palači u Istanbulu u novembru 2004. godine, Mersad Berber je dobio posebno mjesto među velikanima bosanskohercegovačke likovne umjetnosti i predstavio se sa svojim impresivnim novim uljima i grafikama. Nakon izložbe, Berber je napravio najveću donaciju Bošnjačkom institutu do tada: velikodušno je poklonio sve te radove i niz drugih koji su dopunili tri donirana ciklusa: „Sarajevske razglednice“, Skenderovi soneti“ i „Alegorija o Srebrenici“; ukupno 60 ulja i osam grafika. 8. aprila 2005. godine svečano je otvorena donatorska izložba Berbera. Na otvorenju su govorili akademik Abdulah Šarčević, Mustafa Resić, načelnik Općine Stari grad i vakif Adil-beg Zulfikarpašić koji je i svečano otvorio izložbu.

Nije to bio samo znak pažnje prema dugogodišnjem prijatelju, nego i slikareva želja da doprinese umjetničkom bogatstvu i ljepoti ove izuzetne kulturne institucije, ali i saznanje da će u prostorima Bošnjačkog instituta ove slike vidjeti mnoštvo posjetilaca koji tu svakodnevno dolaze, te da će ta djela tako ostvariti svoj puni smisao i ulogu. Berber je pored svojih radova, također darovao i djela priznatih hrvatskih i bosanskohercegovačkih vajara.

Berberova ulja su, kao stalna postavka, izložena u Zelenom salonu, dok su u foajeu biblioteke izložene grandiozne grafike koje na svojevrstan način pokazuju svu tragiku koja se dogodila genocidom u Srebrenici.

Započevši s 1966. godinom pa do danas, Berber je dobio pedesetak umjetničkih nagrada, među kojima su i nagrade gradova Banja Luke i Sarajeva, više nagrada u Zagrebu, Beogradu i Rijeci, te značajne nagrade u Dubrovniku, Trstu, nagrade sarajevskog lista  „Oslobođenje“ te nagrada ZAVNOBIH-a (1992).

 

  

Među svjetski važne nagrade nezaobilazno treba izdvojiti one u Sao Paolu, Alessandriji, Firenzi, Tokiju, New Delhiju (Velika premija Lalit Kala Academy, 1978. kao i I. nagradu World Book Fair, 1980. godine), Monte Carlu (Nagrada ICOM-a, 1978. godine), Madridu, Leipzigu, Varni, Krakowu (Trijenale 1997. godine).


Opsežne monografije objavljene su 1980. i 1985. godine u izdanju Mladinske knjige, Ljubljana, te 1997. godine u izdanju Sol Intercontinental, Ljubljana.